Mest grundläggande i webbdesign

En sajt kan se ut på många sätt och vis, det finns ingen enskild stil som är bättre än alla andra, men det finns helt klart tips som praktiskt taget alla borde följa, här tar vi en titt på några av de mest grundläggande delarna av webbdesign.

Startsidan

Att startsidan är viktig råder det inga tvivel om, det är det första intrycket besökare oftast får av ens sajt. Det finns många principer för att skapa en bra startsida, men kanske ett av de viktigaste tipsen man kan dra nytta av är att hemsidan ska vara representativ av hela sajten, det ska vara tydligt redan från första början vad sajten handlar om.

Informationstäthet

De flesta sajter har som funktion att förmedla information, detta kan vara om produkter man säljer, om andra sajter, eller bara fakta om något ämne. Det är viktigt att man inte försöker trycka in för mycket information på varje sida, man vill lämna tillräckligt mycket tomrum så att läsare kan dela upp jobbet att läsa allt. Detta tomrum kan dock innehålla bilder, så länge man är försiktig med antalet. Titta på webbdesignexperten Envivo för ett bra exempel på detta. Texten är uppdelad utöver hela startsidan och den bryts upp av både bilder och grafik.

Färgkombination

Färger är ett bra sätt att variera utseendet på en sajt, men det är viktigt att man väljer färger som faktiskt fungerar med varandra. Detta kan vara svårt att avgöra om man inte har vanan inne, som tur är kan man ta hjälp av sajter som Paletton som kan visa en exempel på flera olika stilar av färgkombinationer. Håller man sig rätt färger kommer ens sajt att kännas mycket mer professionell.