Förbättra din sajt med en bra plattform

HTML

Att webben är viktig håller nog de flesta med om och genom att bygga upp en sajt för dig privat eller ett företag är lika viktigt idag som det var tidigare. Idag så går det enkelt att förbättra sin egen sajt genom att använda bra plattformar att bygga sin sajt på.

Genom att konstant hålla koll på nyheter inom IT världen så hjälper det dig i utvecklingen av din websajt då även den utvecklingen går snabbt framåt.

Att bygga en sajt

Att bygga en webbplats har traditionellt inneburit att bygga upp olika sidor med hjälp av HTML. Ganska snabbt kom sedan önskemålet att få sidorna mer levande genom att infoga text som ändrades dag för dag. Det här är möjligt att göra sida för sida med endast HTML, men på större sajter blev det snart ett heltidsjobb.

Lösningen blev att via språk som PHP och SQL hämta informationen från en databas och skapa HTML-koden dynamiskt. Det krävde dock omfattande programmering, vilken var individuell för varje webbplats och måste dessutom skötas av systemutvecklare eller annan speciellt utbildad personal.

Sådana lösningar blev av naturliga skäl både dyra och svåradministrerade, varför det mest var stora organisationer och företag som använde dem. När fler och fler började synas på webben så utvecklades proceduren att skapa en webbplats. Från att förut ha varit ett rent hantverk så använder vi idag färdiga standardmoduler som enkelt kan passas ihop, så kallade Content Management Systems, CMS. Med CMS kan du snabbt och billigt att sätta upp din egen hemsida.

CMS

Content Management Systems, CMS

De tre dominerande plattformarna idag är alla gratisprogram: WordPress, Drupal och Joomla.

  • WordPress är världens mest populära CMS och startade som ett verktyg för bloggare. Det här är det bästa valet för nybörjare, bloggare, samt små och stora företag.
    Fördelar: WordPress är störst, enkelt att installera, har tusentals plug ins (tilläggsprogram), och ett välbesökt supportforum.
  • Drupal är svårast och mest komplicerat, men också det CMS som är kraftfullast.
    Fördelar: Tekniskt avancerat, många plug ins, gör din sajt snabb och kan skräddarsys i detalj.
  • Joomla är utmärkt för till exempel e-handelssajter, men kräver att du har en viss kunskap om kodning. Nämns ofta som ett mellanting mellan WordPress och Drupal.
    Fördelar: Bra för att bygga sociala nätverk, många plug ins och en utmärkt användarportal.

Att välja plattform kan vara svårt, men det är ett viktigt val att göra. När du väl har börjat använda ett system så kommer du inte att byta. I varje fall är det fallet för de flesta av oss, därför är det en god idé att tänka igenom vilket CMS som bäst passar dig.